Loopbaan switch: van overheidsadviseur naar eigenaar bed & breakfast én zelfstandig creatief adviseur.

oktober 14, 2011

Na jarenlang voor de overheid gewerkt te hebben, begon Alja Nieman voor zichzelf als zelfstandig creatief adviseur. Daarnaast exploiteert ze sinds kort een bed & breakfast. Deze tweeledige loopbaanswitch bracht het gewenste resultaat: “Ik heb het belangrijkste bereikt: vrijheid in denken en doen.”

 Loopbaan
“Gedurende vijftien jaar heb ik bij de overheid gewerkt in verschillende functies, waaronder juridisch adviseur, hoofd marketing en directie adviseur. In 2008 liep mijn contract af. Dat bracht geen angst met zich mee, eerder rust. Want de nieuwe situatie bood mij kansen. Ineens had ik zeeën van tijd en kon ik me volledig herbezinnen en antwoord geven op de hamvraag: wat vind ik nou écht leuk? Ik kwam tot de conclusie dat het me bevalt om in een zakelijke omgeving te werken en tegelijkertijd creatief bezig te zijn. Ik vind het leuk om over mijn grenzen te gaan en zit boordevol ideeën. Om dit verder te ontwikkelen ben ik op zoek gegaan naar een opleiding waarin het zakelijke en creatieve gecombineerd worden. Ik ben terecht gekomen bij de Academie Voor Innovatief Trainen in Arnhem waar ik de cursus tot Creatief Denktrainer heb gevolgd.”

 De Switch I
“Ik doe twee heel uiteenlopende dingen: ik heb een bed & breakfast en ben zelfstandig creatief adviseur. Bedrijven kunnen mij inhuren om hun werknemers out of the box te leren denken. Heel veel mensen zitten in hun comfort zone en blijven daar ook. Ik geef trainingen om mensen daaruit te halen. Per geval bekijk ik hoe ik het aanpak. Ik ben ooit een training begonnen in een speeltuin, dat is weer eens wat anders dan zo’n saaie vergaderruimte. In zo’n omgeving kunnen mensen makkelijker buiten de kaders denken. Tijdens een andere training heb ik mensen laten rondlopen met tien kilo meel om hun middel. Zij moesten namelijk beslissingen nemen over een obesitas campagne en op die manier konden ze aan den lijve ondervinden hoe het voelt om obese te zijn. Ook begeleid ik bedrijven bij de verdere uitwerking en implementatie van ideeën. Je kunt veel ideeën genereren, maar als je de vertaling naar concrete, realiseerbare plannen niet kunt maken, heb je er nog niets aan.”

 De Switch II
“Het exploiteren van een eigen bed & breakfast is iets waar ik nooit naar op zoek ben geweest. Ik heb veel gereisd, ben op veel prachtige plekken geweest en dacht dan wel: wat zou het leuk zijn om zo’n bijzondere locatie zelf te hebben. Maar ja, dan is Groningen wel iets anders dan een pittoresk plekje op Fiji of in Frankrijk. Bij toeval kwam ik in contact met iemand die een mooi gelegen monumentale boerderij had in Groningen en die ook nog eens iemand zocht die ideeën had om een deel van de boerderij te exploiteren. Toen die kans zich voordeed heb ik hem zonder enige zakelijke overwegingen gepakt. Sinds april dit jaar is mijn bed & breakfast, de Oude Nadorst, open en ben ik erg blij dat ik in het diepe ben gesprongen. Naast de bed & breakfast biedt de locatie ook mogelijkheden voor vergaderingen, workshops en meer.”

Resultaat
“Ik heb het belangrijkste bereikt: vrijheid in denken en doen. Tijdens mijn loopbaan bij de overheid zeiden ánderen wat ik moest doen en hoe ik het moest doen. Nu neem ik zelf alle beslissingen. Ik heb helemaal geen spijt van mijn switch.”

Tips voor switchers
“Wat belangrijk is, is dat je openstaat voor andere ideeën. Mensen zeggen snel ‘Ja maar’: ‘Ja maar, dat kan ik niet’ of ‘Daar heb ik geen geld voor’. Probeer deze houding los te laten en verruim je blik. Doe eens iets heel anders en laat je niet weerhouden door de meer conventionele denkers. Je zult merken dat dat een grote toegevoegde waarde levert aan je leven.”

Alja Nieman in het kort
Leeftijd: 44
Burgerlijke staat: Samenwonend, 2 kids
Woonplaats: Groningen
Wilde vroeger worden: Wereldkampioen turnen (ik heb vanaf mijn elfde deel uit mogen maken van de nationale turnselectie).

Meer informatie over de Oude Nadorst staat op de website

Reageer
One Response to “Loopbaan switch: van overheidsadviseur naar eigenaar bed & breakfast én zelfstandig creatief adviseur.”

  1. Leuk artikel Alja! Ook het platteloungen in de (goed schoongemaakte) koeienschuur omlijst met ingenieuze tappas en live muziek vind ik nog steeds gouden vondst! En ik denk met plezier terug aan mijn worshop tango in de klei voor de boerinnen :))
    Ga zo door!