SOS Carrière – Loopbaanadvies van een professional

augustus 4, 2011

Deze week: Carrièreswitch of niet? Sonja (30) twijfelt aan haar beroepskeuze.

“Ik ben zo’n zes jaar werkzaam binnen het marktonderzoek en heb voor verschillende werkgevers gewerkt. Mijn loopbaan verloopt voorspoedig en stapje voor stapje beklim ik de carrièreladder. Maar op dit moment twijfel ik of ik verder wil binnen het marktonderzoek. Ik ben namelijk ook altijd erg benieuwd geweest naar andere functies op het gebied van marketing, communicatie, PR, productie, redactie, etcetera. Ik merk alleen dat ik op basis van mijn cv minder snel voor dit soort functies word uitgenodigd. ‘Je bent toch onderzoeker?’, hoor ik regelmatig.  Hoe pak ik een eventuele loopbaanswitch aan, zonder weer als junior – met bijbehorend salaris – te worden beschouwd? Ook weet ik natuurlijk niet goed of dit ‘andere’ werk me ligt en dan is het wel zonde om mijn huidige baan hiervoor op te geven. Is het wel verstandig om dit risico te lopen?”

Reactie loopbaanadviseur Berthie van Hoek, eigenaar van Hofsteenge & Knigge

“Hallo Sonja,

Het is inderdaad niet goed om te switchen zonder dat daar een goede voorbereiding aan vooraf gaat. Je lijkt te willen veranderen van het onderzoekswerk naar het schrijvende/ voorlichtende werk. Je zou als eerste kunnen controleren of deze gedachte klopt. Dit kun je onderzoeken door een belangstellingentest te doen. Deze lijkt op een beroepskeuzetest, maar is iets breder en geeft je een loopbaananker en functierichtingen voor je volgende loopbaanstappen aan. Daarnaast is het belangrijk dat je je goed oriënteert voordat je een keuze maakt. Ken je mensen die op de terreinen werken waar jij belangstelling voor hebt? Het is de moeite waard een netwerkgesprek te voeren met een van deze relaties. Vanuit de gedachte dat je je aan het oriënteren bent op de volgende stappen in je loopbaan. Met als doel dat je ideeën toetst wat je keuze makkelijker maakt.
Mocht je een sollicitatiegesprek gaan voeren, zet jezelf dan neer als iemand die klaar is voor een tweede stap in haar loopbaan. Je hebt immers zes jaar werkervaring opgedaan in het marktonderzoek. Je weet hoe het bedrijfsleven werkt en dat is in je voordeel.
Het is wel belangrijk een basiskeuze te maken gericht op commercieel werk of meer voorlichtend/schrijvend werk en dat te motiveren. Mocht je echt graag de redactionele kant op willen of de communicatieve kant – wat vaak ook redactioneel is – dan is het wellicht verstandig daar een aanvullende opleiding voor te doen.”

Wat raad jij Sonja aan? Reageer bij het ballonnetje hieronder.

Heb jij een prangende vraag over je loopbaan? Ben je toe aan carrière-advies waar je écht iets aan hebt? Stuur dan een mail naar redactie@loopbaannederland.nl.

Reageer
8 Responses to “SOS Carrière – Loopbaanadvies van een professional”

 1. Hoi Sonja,
  Doe de carriereswitch! Volg je hart. Ik heb jarenlang een saaie kantoorbaan gehad en twee jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen als sieradenmaker. Financieel een stap terug, emotioneel een giganticche stap vooruit. Doen dus. Succes!

 2. Hallo Sonja,

  Doe waar je goed in bent, het leven is zo kort. Maar laat je goed begeleiden

 3. Ik ben misschien van de oude stempel. Ik werk al 20 jaar als boekhouder en zou iets willen doen in de mode. Ik heb een opleiding tot coupeuse afgerond. Maar dat is een onzeker beroep. Daarom kies ik voor zekerheid en maak niet van mijn hobby mijn beroep. Dat lukt weinigen. In mijn vrije tijd leef ik mij uit om de meest aparte modecreaties te maken. Ik weet wel dat een vaste baan door veel jongelui niet meer geambieerd wordt. Maar vandaag de dag fladderen ze van de ene baan naar de andere. Alleen als je het niet meer ziet zitten, zou ik veranderen. En dan moet je een goede loopbaanadviseur in de arm nemen, want dan moet je het vakkundig aanpakken.

 4. Het is niet altijd makkelijk om je hart te volgen. Het normale leven behelst nou eenmaal ook de rekeningen betalen. In het geval Sonja is haar toegevoegde waarde dat zij marktonderzoekerservaring heeft. Als ze haar huidige baan als marktonderzoeker echt niet meer ziet zitten, dan is een belangrijke tussenstap een baan waarin zijn haar kennis & ervaring over marktonderzoek kan meenemen. Dus een baan waarin gedeeltelijk aanspraak wordt gedaan op het doen van marktonderzoek en voor het andere deel op pr & communicatie (indien zij deze werkzaamheden echt zitten).

 5. Zoals de loopbaanadviseur aanhaalde, moet je je goed voorbereiden. Ik heb mijn hart gevolgd en ging failliet. Nu heb ik professioneel advies ingewonnen en krabbel langzaam weer op. Het heeft heel veel kostbare jaren gekost om er enigszins weer bovenop te komen.
  Dus denk goed na!

 6. Switchen van baan is een lastige keuze, je wilt je hart volgen maar tegelijkertijd ben je bang om je zekerheden te verliezen. Misschien is het handig om met iemand van P&O binnen je eigen bedrijf te praten om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

  Switchen binnen het bedrijf waar je werkt gaat over het algemeen makkelijker. Je hebt na 6 jaar al een bepaalde status behaald. En misschien kan je week lang assistent zijn van iemand zodat je kunt ervaren of het iets voor je is.

 7. Als ik je raad mag geven, zou ik zeggen: probeer wat met social media. Je zei dat je iets wilt doen met communicatie. Daar heeft social media ook mee te maken. Bedrijven zien nu in dat ze iets moeten doen met social media maar ze hebben de kennis niet in huis. Hun medewerkers weten er vaak te weinig vanaf. Twee jaar geleden was er nog geen enkel bedrijf op zoek naar een werknemer, die kennis had van social media. Dus misschien een gat in de markt?

 8. Kijk in je netwerk of er mensen zijn die je kunnen helpen bij het vinden van een leuke nieuwe job. Wanneer je viavia solliciteert gaan ze niet alleen van je cv uit.