Loopbaan switch: van IT-analist naar transformer

november 23, 2011

Soms is een heftige gebeurtenis nodig om het tij te keren. Iwanjka Geerdink deed een suïcidepoging, overleefde dit en besloot zijn leven drastisch te veranderen. Zijn motto: “Alles wat ik doe, doe ik vanuit zin.”

 Loopbaan
“Op mijn dertigste had ik mijn leven goed voor elkaar. Ik freelancete als IT-analist bij een bank, deed interessante projecten en ook niet onbelangrijk: het geld liep hard binnen. Samen met mijn toenmalige vriendin woonde ik in een goedkope huurflat in Amersfoort dus we hadden lage lasten en  hielden genoeg over om leuke dingen van te doen. Ik had geld en vrijheid, ik was gelukkig. Tot er twee big live events tegelijkertijd plaatsvonden. Mijn vriendin werd zwanger en we kochten een woonboerderij in Nijkerk. Dit betekende het einde van mijn cowboybestaan. Ineens had ik hoge vaste lasten, moest ik forensen tussen Nijkerk en Amsterdam en toen we een kindje kregen, was het gedaan met mijn vrijheid. Alles moest worden gepland en tijd voor mezelf had ik niet meer. Niet alleen in mijn leven vond er een stevige omslag plaats, ook de financiële wereld stond op zijn kop. Ik was projectmanager op de hypotheekafdeling  van de ABN AMRO en zat op de eerste rang toen de kredietcrisis uitbrak. Vanachter mijn bureau zag ik de hypotheekgegevens uit Amerika voorbij komen en ik dacht: dit gaat helemaal fout. De huizenmarkt zakt met veertig procent, ik verlies mijn baan, we moeten ons huis verkopen en dan zitten we met drie ton schuld. Dat leidde tot de eerste slapeloze nacht. En er volgden er meer. Nachten waarin ik niet kon stoppen met piekeren en malen. Mijn hypotheek voelde als een strop die elk moment omhoog kon worden getrokken.”

Omslag
“Ik heb me ziek gemeld en ben naar de huisarts gegaan waar ik slaappillen kreeg voorgeschreven. Dat hielp maar even en ik werd doorgestuurd naar de GGZ. Na verschillende gesprekken stelde de psychiater zwaar depressief als diagnose. Ik kwam in het antidepressie-protocol van de GGZ terecht: praten en pillen. Dit hielp niet, sterker nog, mijn zwaarmoedigheid werd erger. Ik kwam in een neerwaartse spiraal. Er werd niet naar me geluisterd, ik werd niet gehoord, want: ik was zwaar depressief. Omdat de GGZ de regie van mijn leven overnam, kwam ik steeds dieper in de put te zitten. De antidepressiva hadden in mijn beleving geen enkel effect en mijn uitzichtloosheid werd groter. Mijn hoofd was gevuld met negatieve gedachtes en ik zag geen uitweg meer. De enige weg voor mij was doodgaan. In juli 2008 deed ik een suïcidepoging. Deze mislukte en ik werd wakker in een ziekenhuis. Daar vond voor mij een wonderlijke wending plaats: ik kreeg weer energie en wilde weer leven.”

Nieuw begin
“Ik ben gaan reizen door Europa, weg van de GGZ. Ik wilde achterhalen waarom een mislukte suïcidepoging nodig was om het tij voor mij te keren. Mijn moeder is psychiater en van haar leende ik een stapel boeken over psychoanalyse om meer inzicht in mijn handelen te krijgen. In mijn beleving ben ik gemisdiagnosticeerd: ik was niet depressief zoals de GGZ had geconstateerd, maar zat klem. Ik voelde me in de put omdat ik een situatie had gecreëerd die mij beklemming bracht: ik had een hypotheek en een kind had en was niet meer vrij was en had tonnen aan verantwoordelijkheid. Mijn beklemming werd verergerd door het antidepressie-protocol van de GGZ: als je gelabeld bent als depressief, word je niet meer serieus genomen en zo wordt de klem steeds strakker. Ik heb een boek geschreven over mijn ervaringen: Diagnose Levensklem. En ik ben medeoprichter van Positievenood, een stichting die begeleiding geeft in de psychosociale hulpverlening. Ik hoop andere mensen dankzij mijn ervaringen te kunnen helpen.”

Toekomst
“De boerderij is – wonder boven wonder – verkocht. Mijn vriendin en ik zijn inmiddels uit elkaar en delen de zorg voor ons dochtertje. Ik let erop dat ik mijn vrijheid behoud, me omring met interessante mensen en ervoor zorg dat ik genoeg tijd heb om te spelen; klimmen, hardlopen, muziek maken. Want daarvan word ik gelukkig en daardoor word ik een betere vader. Alles wat ik doe, doe ik vanuit zin. Sky is the limit. Samen met een aantal mensen heb ik de politieke partij Nieuw Nederland opgericht en vorig jaar hebben we meegedaan aan de landelijke verkiezingen. Inmiddels heb ik nog een boek geschreven, Novaglobe, over mijn visie op het Nederlandse systeem. Dit is gericht op nemen en op eigenbelang en dat moet veranderen. Ik geloof in een ‘givonomy’, een economievorm waar geven centraal staat en niet nemen. De afgelopen jaren heb ik kunnen teren op de bak geld die ik verdiend heb toen ik als freelancer werkte. Hoe ik in de toekomst mijn brood ga verdienen? Misschien door de inkomsten van de boekverkoop. En er zal vast weer iets op mijn pad komen.”

Iwanjka’s loopbaan
Leeftijd:
Midden 30  
Opleiding:
  1997 MSc Informatica aan Universiteit Twente.
Loopbaanpad:  1997-2003 consultant bij IT-bedrijf Utopics, 2005 – 2008 freelance IT-analist, 2009 medeoprichter Stichting Positieve Nood en politieke partij Nieuw Nederland, 2010 auteur Diagnose Levensklem, oprichter van Stichting Deniesa en Stichting Novaglobe, 2011 auteur van Novaglobe. 

Reageer
One Response to “Loopbaan switch: van IT-analist naar transformer”

  1. […] het volledige artikel op: Loopbaan Nederland Blog Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]